BLOG maken

Ik denk dat het toch wel handig is om enkele tips te geven voor het maken en onderhouden van een blog. Het is een hartstikke handig hulpmiddel om je projecten bij te houden, ons op de hoogte te houden van wat je allemaal doet en als back-up voor als je (weer) een keer je spullen vergeten bent. En het allerbelangrijkste: Een blog (of andere website) als hulpmiddel om later te solliciteren voor een stageplaats of een baan.

Maar dan moet e.e.a. er wel een beetje professioneel uitzien natuurlijk, anders wordt je nooit aangenomen. Hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je meer kans maakt:

  • Zorg voor een serieuze naam van je blog en e-mail. Zodra een toekomstige werkgever in moet loggen op een naam zoals:  karatekid.blogspot.com en de e-mails naar lillikesjaak moet sturen is de kans dat hij je serieus gaat nemen niet zo heel erg groot. Je eigen naam is altijd veilig en duidelijk.
  • Bedenk goed hoe je over wilt komen. Donkere sites stralen uit dat je een somber persoon bent, veel kleuren laten een speels persoon zien. Grappige lettertypes laten niet direct zien dat je een serieus iemand bent. Een neutrale achtergrond en strak lettertype is vaak veiliger.
  • Wat is het belangrijkste op je blog? Waarschijnlijk is dat wat je aan het doen bent en zijn dat je projecten. Zorg er dan ook voor dat die twee zaken het meeste opvallen. Maak knoppen om naar je projecten te gaan en zorg dat de foto's meer opvallen dan bijvoorbeeld de achtergrond.
  • Verwijder overbodige informatie. Heb je het blogarchief nodig? Zijn de mensen die je volgen belangrijk voor een toekomstig werkgever? Moeten we echt weten hoeveel mensen er al op je blog hebben gekeken? Zijn de knoppen om door te linken naar facebook etc. wel echt belangrijk?
  • Hou het overzichtelijk. Probeer te voorkomen dat bezoekers door hele alineas tekst heen moeten lezen of eerst 20 foto's moeten bekijken. Beperk je tot foto's die echts iets belangrijks laten zien en hou de tekst kort en bondig.
  • Vul regelmatig aan. Het is wel zo leuk als er wat te beleven valt op je Blog en mensen regelmatig terugkomen. Al is je product nog niet klaar: plaats alvast een schets of schrijf een paar regels over de voortgang.
  • Toon je interesses. Zet een paar links op je site naar websites waarop producten of ontwerpers staan die je goed vindt. Sowieso is het leuk om van website naar website te klikken, daarnaast is het altijd interessant om te zien waar je van houdt.
  • Beperk de grootte van je foto's: Buiten dat het heel erg lang duurt om in te laden (vooral voor mensen die vanaf hun mobiel kijken), zijn grote foto's onhandig bij het totaaloverzicht. Zodra je de pagina in beeld ziet, moet de laatste activiteit op je blog al te zien zijn. Als de foto boven je site heel erg groot is, moet de bezoeker eerst naar beneden scrollen. Da's natuurlijk niet handig.

Hieronder staat een korte omschrijving van een manier waarop je een slideshow in  je bericht of pagina toe kan voegen. Het is nog niet de meest fraaie slideshow (hetzelfde type is hieronder gebruikt), maar het is alvast een stuk beter dan 20 foto's onder elkaar te plaatsen. Voor deze optie heb je wel een webalbum bij Picasa nodig, maar die was zodra jij je blog startte bij Blogger al aangemaakt. Dat wijst zichzelf allemaal neem ik aan...